Potpisan sporazum sa Karshi institutom za inženjersku ekonomiju iz Uzbekistana

BANJA LUKA – Visoka škola za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banja Luke dana 29.01.2019. godine potpisala je, u sklopu Erasmus+ programa Evropske Unije, interinstitucionalni sporazum sa Karshi Engineering Economic Institute (Institut za inženjersku ekonomiju Karshi) iz Uzbekistana.

Ove dvije visoko-obrazovne institucije su se usaglasile o saradnji u oblasti razmjene studenata i nastavno-naučnog osoblja, a koja će se obavljati do 2021. godine u više naučnih oblasti. Ova saradnja ima poseban značaj ne samo za visoku školu Prometej već i za Republiku Srpsku. Naime, institut iz Karšija je jedan od vodećih instituta koji se bavi inženjerskom ekonomijom u oblasti naftne i gasne industrije. Spajanjem na gasovod „Turski tok“ i otpočinjanjem procesa gasifikacije gradova i opština u Republici Srpskoj stvoriće se potreba za kvalifikovanim kadrom za upravljanje procesima kako u gasnim kompanijama i jedinicama lokalne uprave tako i u preduzećima koji gasifikacijom namjeravaju postići značajne pozitivne efekte u svom poslovanju.

Studenti i nastavnici iz Republike Srpske koji budu učestvovali u razmjeni vratiće se s ogromnim teorijskim i praktičnim znanjem kojeg će prenijeti svojim kolegama, ali i narednim generacijama studenata visoke škole Prometej, te široj naučnoj i stručnoj zajednici.

Ovim sporazumom je visoka škola Prometej još jednom pokazala posvećenost ideji da kroz naučno-obrazovni rad aktivno učestvuje u ekonomskom i razvoju društva Republike Srpske u cjelini.