Studije na “Prometeju” po evropskim trendovima

Banjaluka – Studenti iz Srpske i regiona koji stiču znanje na Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke “Prometej” u Banjaluci od iduće akademske godine dobiće priliku da se školuju po najsavremenijim programima koji se primjenjuju u londonskoj poslovnoj školi “Apsley”, zahvaljujući kojima će savladati sve vještine budućeg zanimanja i spremno zakoračiti u poslovni svijet.

Ovo je omogućeno zahvaljujući Sporazumu o saradnji koji su juče u Banjaluci potpisali direktor “Prometeja” Dragan Ilić i akademski direktor i profesor s “Apsleya” Sebastijan Fuler. Dogovorena saradnja između ovih dviju visokoobrazovnih ustanova odvijaće se u oblasti razmjene studenata i nastavno-naučnog osoblja.

Konsultant na realizaciji ugovora o saradnji Siniša Pepić pojasnio je da će od akademske 2019/2020. godine nastava za studente ekonomskih studija, osim po redovnom programu “Prometeja” koji se realizuje posljednjih godina, biti organizovana i po novom programu koji je usklađen sa savremenim trendovima obrazovanja ekonomista i menadžera u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

– Partneri iz Londona smatraju da obrazovni program “Prometeja” savršeno odgovara vizijama njihove škole, zahvaljujući čemu je i dogovorena saradnja i kreiran novi, zajednički program. Predviđen je četvorogodišnji studij sa 240 ECTS bodova i studenti iz Banjaluke slušaće predavanja profesora s “Apsleya”. Oni će imati priliku i da odlaze u studijske posjete Velikoj Britaniji, ali i da učestvuju na konferencijama koje “Apsley” organizuje širom svijeta – rekao je Pepić.

Dodao je da će u realizaciji saradnje aktivno učestvovati i redovni profesori sa “Prometeja”, što će im omogućiti da prezentuju svoje radove i na taj način podignu svoj profesionalni i akademski kapacitet.

– Biće to odlična prilika i da prezentuju akademsku zajednicu Srpske u svijetu – naveo je Pepić. Istakao je da je sporazum između ovih dviju ustanova dokaz da je obrazovni program koji se primjenjuje u “Prometeju” na visokom nivou, te da je na taj način odato priznanje kako ovoj banjalučkoj visokoj školi, tako i visokoškolskom sistemu u Srpskoj.

Sebastijan Fuler je rekao da “Apsley” sa “Prometejem” želi da radi na edukovanju i razvoju uspješnih poslovnih ljudi te da stvori mogućnost za rađanje novih preduzetnika i pokretanje novih vrsta biznisa.

– Želimo da pomognemo mladim ljudima koje ćemo obrazovati da usavrše svoje poslovne ideje i djelovanje te da ih dovedu do globalnog nivoa i tako sruše granice koje postoje u poslovnom svijetu – istakao je Fuler.

Dodao je da će, kako se saradnja bude razvijala u narednim godinama, raditi i na zajedničkom dovođenju kapitala koji je potreban za pokretanje “startap” kompanija.

– Ovo neće biti proces u jednom smjeru, već saradnja koja će se odvijati u više pravaca. Najbolji efekat ćemo postići udruživanjem predavača kako bismo razmjenom iskustva i znanja podigli kapacitet studenata da svojim znanjem budu konkurentni na tržištu. To će doprinijeti i profesorima, kako našim, tako i onima iz BiH koji će svoja znanja donijeti u London – naveo je Fuler i dodao da su poslovanje i život na ovom području zbog kompleksnosti regiona stvorili predavače i profesionalce s izuzetnim vještinama.

Fuler je naveo da “Apsley” godišnje odškoluje od 400 do 600 diplomaca te da imaju predstavništva u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Austriji.

– Sada smo i u Banjaluci, odakle počinjemo da osvajamo ostatak regiona. Očekujemo veliki broj studenata s ovog područja koji će donijeti svoje ideje u našu školu, koja nije klasična. Naš posao nije samo da usadimo znanje, mi kreiramo zajednicu studenata i eksperata koji razmjenjuju iskustva i ideje. To je vizija i “Prometeja”, tako da sam veoma srećan i uzbuđen zbog saradnje – dodao je Fuler.

Dragan Ilić je rekao da je ovo veliki uspjeh za visokoškolsku ustanovu na čijem je čelu.

– Na ovom radimo već godinu dana i uz veliku pomoć konsultanta Pepića došli smo do sporazuma koji će našim studentima omogućiti lakše studiranje. Uz diplomu “Prometeja” dobiće i diplomu “Apsleya” – rekao je Ilić i dodao da visoka škola “Prometej” postoji već 12 godina, te da na dva smjera, ekonomija i transportno inženjerstvo, godišnje ima oko 500 studenata na sve četiri godine studija.

Postdiplomske studije

Siniša Pepić je istakao da će studenti nakon završetka osnovnih studija na “Prometeju” imati mogućnost da pohađaju master i doktorske studije po programu londonske škole.

– U pitanju je samostalni program “Apsley”, a našim studentima biće omogućeno da pohađaju postdiplomske studije po “Apsley” programu bez odlaska u London. I master i doktorske studije moći će završavati u Banjaluci, u prostorijama “Prometeja” – pojasnio je Pepić.

Glas Srpske 1.03.2019 13:55 | Anita Janković-Rečević

https://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Studije-na-Prometeju-po-evropskim-trendovima/lat/279645.html